Gorsel
  27 Temmuz 2023

Ufuk Avrupa Programı, Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite, Hedef 2: İklim Geçişine Yönelik Sektörler Arası Çözümler” bileşeni ile “Hedef 4: Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı” altında yer alan alanı 2023 yılı ilk grup çağrıları başvuru sonuçları açıklanmıştır.

13 Aralık 2022-18 Nisan 2023 tarihleri arası başvuruları açık kalan Hedef 2 kapsamında, rekabetin yüksek olduğu ve 8 çağrı için başvuru yapan 970 kurum ve kuruluşun yer aldığı görülmüş olup ülkemizden 7 ortağın yer aldığı 6 farklı proje desteklenmiş ve toplamda 3.399.801 Avro hibe alınmaya hak kazanılmıştır.

13 Aralık 2022-20 Nisan 2023 tarihleri arasında açık kalan ve rekabetin yoğun olduğu bir diğer alan olan  Hedef 4 altında ise 6 başlık kapsamında çağrıya çıkılmış ve toplamda 1100 kuruluş bazlı başvurunun yapıldığı görülmüş bunlardan 215 tanesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Bahse konu çağrı dahlinde Ülkemizden ise 2 farklı projede toplam 4 farklı Kuruluşumuz toplam 875.875 Avro hibe almaya hak kazanmıştır.

Bahse konu çağrılara ek olarak, farklı zamanlarda açılmış olan Küme 5 2022 ve 2023 yılı enerji alanı "Hedef 3: Sürdürülebilir, Güvenilir ve Rekabetçi Enerji Arzı" çağrılarında yedek listede yer almış olan 3 farklı Kuruluşumuzun 2 projesi toplamda 818.097 Avro hibe almaya hak kazanmıştır.

Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:

  1. “HORIZON-CL5-2023-D2-01-01: Technologies for sustainable, cost-efficient and low carbon footprint downstream processing & production of battery-grade materials (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
    • ETI BAKIR A.S. MAZIDAGI ISLETMESIile
    • TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU, Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE)’ninproje ortağı olarak yer aldığı;

STREAMS(Sustainable Technologies for Reducing Europe’s bAttery raw MaterialS dependance)akronimli proje konsorsiyumunda 19 kuruluş yer almaktadır. 15/15 tam puanla desteklenen proje; batarya ham maddelerin ve ilgili anot ve katot aktif malzemelerinin sürdürülebilir üretimi için çok sayıda ölçeklenebilir pilot ölçekli çözümlerden oluşan kapsamlı bir portföy geliştirilecektir.  İlgili teknolojik süreçler, geri dönüştürülmüş batarya ve fotovoltaik atık dahil olmak üzere birincil ve ikincil kaynaklardan gelen malzemeler üzerinde gösterilecektir ve Avrupa’nın kritik ham maddeler için dışarıya bağımlılığı azaltılmaya çalışılacaktır.

  1. “HORIZON-CL5-2023-D2-01-02: New processes for upcoming recycling feeds (Batt4EU Partnership)”çağrısı kapsamında sunulan;
    • ORGANIK KIMYA SANAYI VE TICARET AS’ninproje ortağı olarak yer aldığı;

RENOVATE(A circular and chemistry-neutral approach for recycling and recovery of battery waste feeds)akronimli proje konsorsiyumunda 13 kuruluş yer almaktadır. Proje, Avrupa batarya değer zinciri için malzeme israfını azaltabilecek yeni döngüsel ekonomi çözümleri geliştirmeyi ve sergilemeyi ve batarya değer zincirindeki hücre fraksiyonlarının (örn. metalik folyo, grafit, elektrolit, florlu bileşikler ve katot aktif malzemeler) %100'ünün yeniden kullanımını hedefler.

 

  1. “HORIZON-CL5-2023-D2-01-03: Advanced digital twins for battery cell production lines (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
    • SIVAS BILIM VE TEKNOLOJI UNIVERSITESI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;

BATTwin(Flexible and scalable digital-twin platform for enhanced production efficiency and yield in battery cell production lines)akronimli proje konsorsiyumunda 16 kuruluş yer almaktadır. Projenin amacı; AB üretim ekipmanı endüstrisinin, Avrupa Sıfır Hatalı Üretim paradigmasından yararlanan endüstri 4.0 dijital çözümleriyle geliştirilmiş yüksek teknolojili, yeşil teknolojilerdeki dünya çapındaki liderliğine dayanarak, batarya üretiminde de Asyalı tedarikçilere karşı rekabet gücünü artırması hedefinde, üretim hatlarındaki kusur oranlarını azaltacak yeni bir Çok Düzeyli Dijital İkiz platformu geliştirerek bu senaryoyu desteklemektir.

 

  1. “HORIZON-CL5-2023-D2-01-04: Battery management system (BMS) and battery system design for stationary energy storage systems (ESS) to improve interoperability and facilitate the integration of second life batteries (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
    • SIRO SILK ROAD TEMIZ ENERJI DEPOLAMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;

BIG LEAP (NextGeneration of Battery Management Systems to increase Interoperability, bridge the Gap between 1st and SL-BESS, Extend Adaptability and emPower battery value chains)akronimli proje konsorsiyumunda 16 kuruluş yer almaktadır. Proje, Batarya Yönetim Sistemlerinin (BMS), İkincil Kullanım Ömürlerindeki (SLB) yeniden yapılandırma süreci için, birlikte çalışabilirliği, güvenliği ve güvenilirliği sağlamak için yeni bir üç katmanlı mimari tasarlayarak teknolojik atılımlar yapmayı hedefler. Bu yeniliklerin geliştirilmesine yönelik metodoloji; elektrikli araçlar, elektrikli gemiler ve enerji depolama sistemlerinde (ESS) kullanılan bataryaların toplanarak, elde edilen verilerle yeni BMS mimarisinin geliştirilmesini ve uygulamalı gösterimini sağlamaktır.

 

  1. “HORIZON-CL5-2023-D2-01-05: Hybrid electric energy storage solutions for grid support and charging infrastructure (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
    • IMECAR ELEKTRONIK SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;

HAVEN (High-PerformAnce Hybrid Energy Storage System for multi-serVicE provisioNing)akronimli proje konsorsiyumunda 15 kuruluş yer almaktadır. Proje, elektrik şebekesini ve EV şarj altyapısını desteklemek için uzun süreli depolama ve alternatifli hizmet sağlama kapasitesine sahip; son teknoloji, sürdürülebilir ve güvenli bir HESS'in (Hibrit Enerji Depolama Sistemininin) tasarımına ve gösterimine sistematik, işbirlikçi ve entegre bir yaklaşım sunarken; yeni nesil yüksek enerjili (HE) ve yüksek güçlü (HP) depolama teknolojileri, yenilikçi bilişsel işlevlere sahip optimize edilmiş güç dönüştürücü cihazlar, yeni bir sistem mimarisinde gelişmiş ve siber güvenlikli enerji yönetimi ve kontrol araçları ve stratejileri geliştirmeyi amaçlar.

 

  1. “HORIZON-CL5-2023-D2-01-08: Driving Urban Transition Co-funded Partnership” çağrısı kapsamında sunulan;
    • TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU’nunproje ortağı olarak yer aldığı;

DUT Phase 2 (European Partnership Driving Urban Transitions Phase 2)akronimli proje konsorsiyumunda 67 fonlama kuruluşu yer almaktadır. Proje, 28 ülkeden ortaklarıyla, iklim nötr, kapsayıcı ve sürdürülebilir kentsel alanlara doğru geçişleri güçlendirmek için dönüştürücü bir araştırma ve yenilik (R&I) programı geliştirmeyi ve uygulamayı hedefler. Ortaklık, şehirleri kendi özel stratejileri boyunca desteklemek için üç kritik kentsel sektöre, enerji, hareketlilik ve döngüsel ekonomiye ve bunların karşılıklı ilişkilerine odaklanmaktadır. DUT Ortaklığı ilgili proje kapsamında her sene çağrıya çıkmakta olup, TÜBİTAK da fonlayıcı kuruluş rolü ile seçilen projelerde yer alan Türkiye’den ortakların fonlamasını sağlar.

  1. “HORIZON-CL5-2023-D4-01-05: Innovative solutions for cost-effective decarbonisation of buildings through energy efficiency and electrification” çağrı başlığı kapsamında sunulan;

META BUILD (Powering the METAmorphosis of BUILDings towards a decarbonised and sustainable energy system)akronimliproje desteklenemeye hak kazanmıştır.

Projede Türkiye’den;

  • ARÇELİK, proje ortağı olarak yer almıştır.

META BUILD projesi kapsamında binaların enerji verimliliği ilkesinin önceliklendirilerek AB bina stokunda, karbon salınımının azaltması amaçlanmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için düşük karbonlu teknolojiler ile binaların termal enerji talebinin elektrikle sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve depolama sistemlerini entegre edilmesi ve akıllı enerji yönetim sistemleriyle binaların dijitalleştirilmesi hedeflenmektedir. META BUILD, maliyet etkin ve tekrarlanabilir çözümler geliştirerek ve sergileyerek enerji verimli, karbonsuz bina ısıtmasının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 39 Ortak ile hayata geçirilmesi planlanan proje kapsamında, binaların yaşam döngüsü boyunca karşılaşılan zorlukları ele alacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birleştirilen ısı pompaları gibi teknolojileri kullanarak sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyecektir.

 

  1. HORIZON-CL5-2023-D4-01-04: Thermal management and energy optimisation of high energy demand IT systems equipment in tertiary buildings çağrı başlığı kapsamında sunulan;

HEATWISE(Holistic Energy management And Thermal Waste Integrated System for Energy optimization) akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.

Projede Türkiye’den;

  • ESKISEHIR OSMANGAZI UNIVERSITESI, proje ortağı olarak,
  • TOFAS, proje ortağı olarak,
  • KOC SISTEM BILGI VE ILETISIM HIZMETLERI A.S. proje ortağı olarak desteklenmeye hak kazanmıştır.

HEATWISE projesi, üçüncül binalardaki önemli bilgi teknolojisi (BT) bağlamında gelen yüklerle ilgili termal yönetim zorluklarına çözüm getirmeyi amaçlar. Projenin ana hedefleri arasında, BT sistem ekipmanları için tesis odalarında ve bina yönetimi düzeyinde teknolojik yenilikleri geliştirmek ve doğrulamak bulunmaktadır. Proje kapsamında, enerji verimliliği ve termal yönetim optimizasyonuna yönelik dört farklı çözüm üzerinden çalışmalar yapılacaktır. Proje konsorsiyumu, Avrupa Birliği'nde farklı ülkelerden 12 ortak yer almaktadır. Proje sonucunda, üçüncül binaların enerji optimizasyonuna katkı sağlayacak ve proje etkisini artıracak bilgi paylaşım platformunun hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

 

  1. Daha evvel, lHORIZON-CL5-2022-D3-03-09: Recycling end of life PV modules çağrı başlığı kapsamında sunulan ve yedek listede bulunurken yeni yapılan güncelleme kapsamında;

APOLLO (A Proactive Approach to the Recovery and Recycling of Photovoltaic Modules)akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.

Projede Türkiye’den;

  • KALYON GUNES TEKNOLOJILERI URETIM AS, proje ortağı olarak;
  • ODTÜ GÜNAM, proje ortağı olarak yer almaktadır.

APOLLO projesi kapsamında, gelişme safhasında olan mevcut fotovoltaik modüllerin atık geri dönüşümlerine ilişkin ekonomik, sürdürülebilir ve döngüsel geri kazanım uygulamaları ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, ayrıca, blok zincir tabanlı uygulamaların da gerçekleştirilerek yeniden imal edilen veya geri dönüştürülen PV bileşenleri için çevrim içi bir pazar oluşturulması da hedeflenmektedir.

  1. Daha evvel HORIZON-CL5-2023-D3-01-05: Critical technologies for the offshore wind farm of the Future çağrı başlığı kapsamında sunulan ve yedek listede bulunurken yeni yapılan güncelleme kapsamında;

INF4INiTY (Integrated Designs for Future Floating Offshore Wind Farm Technology) akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.

Projede Türkiye’den;

  • BM SUMER proje ortağı olarak yer almaktadır.

INF4INiTY projesi, yüzen deniz üstü rüzgar enerjisi çiftliklerinin biyoçeşitliliği koruma hedefiyle uyumlu olacak şekilde geleceğe yönelik çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Temiz enerji ihtiyacını karşılarken çevresel ve toplumsal negatif etkiyi azaltacak teknolojik yenilikler üzerine odaklanmaktadır. Proje, doğa dostu tasarım ve yüzen rüzgar türbinleri üzerine kritik teknolojiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, proje kapsamında sayısal modelleme ve deneysel analiz uzmanlığı ile endüstriyel teknoloji geliştirme birleştirilerek sürdürülebilir ve ekonomik çözümler elde edilmesi hedeflenmektedir. Projenin amacı, yüzen deniz üstü rüzgar enerjisi sektörüne ileri düzeyde entegre ve tekrarlanabilir çözümler sunarak Avrupa Komisyonu'nun iklim hedeflerine katkıda bulunmaktır.

Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisi TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları birimimizde görev yapmakta olan Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite Alanı Ulusal İrtibat Noktaları olarak; projeleri desteklenmeye hak kazanan kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.